
 

 

 

 

 

FIN-2014-R008  

Issued: April 29, 2014  

Subject: Whether a Company that Provides an Armored Car Coin and 

Currency Exchange Service is a Money Transmitter and Whether the 

Armored Car Service Exemption Would Apply to the Service. 

   

Dear [ ]: 

 

This responds to your letter of December 4, 2012, seeking an administrative 

ruling from the Financial Crimes Enforcement Network (“FinCEN”) on behalf of your 

client, [the Company], regarding whether your client is a money services business 

(“MSB”) under FinCEN’s regulations.  Specifically, you ask (a) whether [the 

Company]’s new armored car coin and currency exchange service (the “Service”) would 

make [the Company] a money transmitter for purposes of the Bank Secrecy Act (“BSA”); 

and (b) if falling under the definition of money transmission, whether the armored car 

service exemption would apply to the Service.  

 

In your letter, you represent that the purpose of the Service is to provide retailers 

with change (smaller or higher denominations of cash or coins) to meet their operational 

needs.  A retail customer or similar establishment (the “customer”) places a change order 

with [the Company].  [The Company] then prepares a sealed bag containing the change, 

drawing from [the Company]’s-owned cash inventory, and delivers the bag to the 

customer through an armored car on regularly scheduled stops.  In return for the change 

bag, the customer delivers to the armored car driver a payment bag containing currency 

and/or coin in the exact amount of the change order.
1
  When the payment bag from the 

customer reaches [the Company], [the Company] examines the currency, verifies the 

total, and collects or pays out any discrepancy (e.g., payment shortages or overages) 

through a debit or credit to the customer’s bank account via Automated Clearing House 

or credit card. 

 

On July 21, 2011, FinCEN published a Final Rule amending definitions and other 

regulations relating to MSBs (the “Rule”).
2
  The amended regulations define an MSB as 

“a person wherever located doing business, whether or not on a regular basis or as an 

                                                 
1
  While your letter does not specifically state that the currency and/or coin delivered and received 

correspond to the same country, it is clear from the context that the service does not involve exchanging 

currency and/or coin from one country into currency and/or coin of another. 

2
  76 FR 43585 (July 21, 2011) Bank Secrecy Act Regulations – Definitions and Other Regulations 

Relating to Money Services Businesses. 



organized or licensed business concern, wholly or in substantial part within the United 

States, in one or more of the capacities listed in paragraphs (ff)(1) through (ff)(6) of this 

section.  This includes but is not limited to maintenance of any agent, agency, branch, or 

office within the United States.”
3
   

 

   BSA regulations, as amended, define the term “money transmitter” to include a 

person that provides money transmission services, or any other person engaged in the 

transfer of funds.  The term “money transmission services” means the acceptance of 

currency, funds, or other value that substitutes for currency from one person and the 

transmission of currency, funds, or other value that substitutes for currency to another 

location or person by any means.
4
  The regulations also stipulate that whether a person is 

a money transmitter is a matter of facts and circumstances and enumerates business 

models where a person’s activities would not make such person a money transmitter.     

31 CFR § 1010.100(ff)(5)(ii)(D) provides a specific exemption from money transmitter 

status for persons that are primarily engaged in the business of physically transporting 

currency, other monetary instruments, other commercial paper, or other value that 

substitutes for currency, from one person to the same person at another location, or to an 

account belonging to the same person at a financial institution, provided that the person 

engaged in physical transportation has no more than a custodial interest in these items at 

any point during the transportation (the “armored car exemption”).   

 

FinCEN interprets all of the above referenced exemptions strictly.  For example, 

an activity that does not conform fully to the elements of an exempted transaction or that 

contains additional features not contemplated in the description of the exempted 

transaction, is not covered by such exemption.  Therefore, a common carrier of currency, 

other monetary instruments, other commercial paper, or other value that substitutes for 

currency that goes beyond the basic activity described in the armored car exemption 

might be a money transmitter under FinCEN’s regulations.  Based on the description 

contained in your letter, we note that the armored car exemption does not apply to [the 

Company]’s new Service, as the Service is not limited to the physical transportation of 

currency and/or coin as described in 31 CFR § 1010.100(ff)(5)(ii)(D), but consists of the 

additional activity of changing larger denominations of currency for smaller 

denominations of currency for customers.   

 

However, in considering the elements of the Service in the context of the 

definition of “money transmission services,” we also note that the Service does not 

involve the “acceptance and transmission of currency, funds, or other value that 

substitutes for currency to another location or person.”  As described in your letter, [the 

Company]’s armored cars effectively act as remote teller counters for its Service.  Rather 

than offering the Service at its own headquarter, and making the customer incur the 

                                                 
3
  31 CFR § 1010.100(ff). 

4
  31 CFR § 1010.100(ff)(5)(i)(A) and (B). 



expense and risk of transporting the value in its original denomination to [the Company] 

and transporting the change back, [the Company] leverages its core activity as a common 

carrier of valuables to conduct the transaction at the customer’s own location.  After the 

original request from the customer, [the Company] transports low-denomination currency 

(which, until the exchange is concluded, is [the Company]’s own property) to the 

customer’s location, completes the exchange with the customer, and transports the 

equivalent amount in large-denomination currency (which, after the exchange, is also [the 

Company]’s own property) back to headquarters.
5
   Accordingly, the transportation of 

currency and/or coin of certain denominations from [the Company]’s vault to the 

customer’s location and the return transportation of currency and/or coin in the exact 

amount of the change provided to [the Company]’s own vault does not constitute the 

acceptance of value from one person and the transportation of such value to another 

person or location and, therefore, it does not make [the Company] a money transmitter 

under FinCEN’s regulation.
 
 

 

This ruling is provided in accordance with the procedures set forth at 31 CFR 

§ 1010.711.  In arriving at the conclusions in this administrative ruling, we have relied 

upon the accuracy and completeness of the representations you made in your 

communications with us.  Nothing precludes FinCEN from arriving at a different 

conclusion or from taking other action should circumstances change or should any of the 

information you have provided prove inaccurate or incomplete.  We reserve the right, 

after redacting your name and address, and similar identifying information for your 

clients, to publish this letter as guidance to financial institutions in accordance with our 

regulations.
6
  You have fourteen days from the date of this letter to identify any other 

information you believe should be redacted and the legal basis for redaction. 

 

If you have questions about this ruling, please contact FinCEN's regulatory 

helpline at (703) 905-3591. 

 

   

  Sincerely,  

 

//signed// 

 

Jamal El-Hindi 

Associate Director 

Policy Division 

                                                 
5
 [The Company] would not be considered a dealer in foreign exchange under FinCEN’s regulation for this 

activity. The Rule amended the definition of dealers in foreign exchange, formerly referred to as “currency 

dealers and exchangers,” (31 CFR § 1010.100(ff)(1)).  The Preamble to the Final Rule explained that the 

change in definition includes the phrase “of one or more other countries” to underscore FinCEN’s policy 

that a person is not a dealer in foreign exchange based on exchanges that involve currency or instruments 

denominated exclusively in the currency of one country.   
6
 31 CFR §§ 1010.711-717.   


