
 
 
 
FIN-2014-R001  
Issued:  January 30, 2014  
Subject:  Application of FinCEN’s Regulations to Virtual Currency Mining 

Operations  
_____________________________________________________________________________ 
 
Dear [ ]: 
 

This responds to your letter of June 1, 2013, seeking an administrative ruling from the 
Financial Crimes Enforcement Network (“FinCEN”) on behalf of [the Company], about [the 
Company]’s possible status as a money services business (“MSB”) under the Bank Secrecy Act 
(“BSA”).  Specifically, you ask whether certain ways of disposing of the Bitcoins mined by [the 
Company] would make [the Company] a money transmitter under the BSA.   

 
You state that [the Company] mines Bitcoins.  You further state that the Bitcoins that [the 

Company] has mined have not yet been used or transferred, but that [the Company] may decide 
to use this virtual currency to purchase goods or services, convert the virtual currency into 
currency of legal tender and use the currency to purchase goods and services, or transfer the 
virtual currency to the owner of the company.  You ask in your letter whether any of these 
transactions would make [the Company] a money transmitter under the BSA. 

 
On July 21, 2011, FinCEN published a Final Rule amending definitions and other 

regulations relating to MSBs (the “Rule”).1  The  amended regulations define an MSB as “a 
person wherever located doing business, whether or not on a regular basis or as an organized 
business concern, wholly or in substantial part within the United States, in one or more of the 
capacities listed in paragraphs (ff)(1) through (ff)(6) of this section.  This includes but is not 
limited to maintenance of any agent, agency, branch, or office within the United States.”2   

 
BSA regulations, as amended, define the term “money transmitter” to include a person 

that provides money transmission services, or any other person engaged in the transfer of funds.  
The term “money transmission services” means the acceptance of currency, funds, or other value 
that substitutes for currency from one person and the transmission of currency, funds, or other 
value that substitutes for currency to another location or person by any means.3  The regulations 
also stipulate that whether a person is a money transmitter is a matter of facts and circumstances, 
and identifies circumstances under which a person’s activities would not make such person a 
money transmitter.4 

                                                 
1 Bank Secrecy Act Regulations – Definitions and Other Regulations Relating to Money Services Businesses, 76 FR 
43585 (July 21, 2011). 
2 31 CFR § 1010.100(ff). 
3 31 CFR § 1010.100(ff)(5)(i)(A) and (B). 
4 31 CFR § 1010.100(ff)(5)(ii). 



 On March 18, 2013, FinCEN issued guidance on the application of FinCEN’s regulations 
to transactions in virtual currencies (the “guidance”).5  FinCEN's regulations define currency 
(also referred to as “real” currency) as “the coin and paper money of the United States or of any 
other country that [i] is designated as legal tender and that [ii] circulates and [iii] is customarily 
used and accepted as a medium of exchange in the country of issuance.”6  In contrast to real 
currency, “virtual” currency is a medium of exchange that operates like a currency in some 
environments, but does not have all the attributes of real currency.  In particular, virtual currency 
does not have legal tender status in any jurisdiction.  The guidance addresses “convertible” 
virtual currency.  This type of virtual currency either has an equivalent value in real currency, or 
acts as a substitute for real currency.  

 For purposes of the guidance, FinCEN refers to the participants in generic virtual 
currency arrangements, using the terms “exchanger,” “administrator,” and “user.”  An exchanger 
is a person engaged as a business in the exchange of virtual currency for real currency, funds, or 
other virtual currency.  An administrator is a person engaged as a business in issuing (putting 
into circulation) a virtual currency, and who has the authority to redeem (to withdraw from 
circulation) such virtual currency.  A user is a person that obtains virtual currency to purchase 
goods or services on the user’s own behalf.   
 
 The guidance makes clear that an administrator or exchanger of convertible virtual 
currencies that (1) accepts and transmits a convertible virtual currency or (2) buys or sells 
convertible virtual currency in exchange for currency of legal tender or another convertible 
virtual currency for any reason (including when intermediating between a user and a seller of 
goods or services the user is purchasing on the user’s behalf) is a money transmitter under 
FinCEN's regulations, unless a limitation to or exemption from the definition applies to the 
person.7  The guidance also makes clear that “a user who obtains convertible virtual currency 
and uses it to purchase real or virtual goods or services is not an MSB under FinCEN's 
regulations.”  FinCEN understands your letter to amount to a request to elaborate on this last 
statement in the specific context of a user that obtains the convertible virtual currency Bitcoin by 
mining.   
 
 How a user obtains a virtual currency may be described using any number of other terms, 
such as “earning,” “harvesting,” “mining,” “creating,” “auto-generating,” “manufacturing,” or 
“purchasing,” depending on the details of the specific virtual currency model involved.  The 
label applied to a particular process of obtaining a virtual currency is not material to the legal 
characterization under the BSA of the process or of the person engaging in the process to send 
that virtual currency or its equivalent value to any other person or place. What is material to the 
conclusion that a person is not an MSB is not the mechanism by which a person obtains the 
convertible virtual currency, but what the person uses the convertible virtual currency for, and 
for whose benefit.  

                                                 
5 FIN-2013-G001, “Application of FinCEN’s Regulations to Persons Administering, Exchanging, or Using Virtual 
Currencies,” March 18, 2013. 
6 31 CFR § 1010.100(m). 
7 The definition of “money transmitter” in FinCEN's regulations defines six sets of circumstances – variously 
referred to as limitations or exemptions – under which a person is not a money transmitter, despite accepting and 
transmitting currency, funds, or value that substitutes for currency.  31 CFR § 1010.100(ff)(5)(ii)(A)-(F). 



 
 FinCEN understands that Bitcoin mining imposes no obligations on a Bitcoin user to 
send mined Bitcoin to any other person or place for the benefit of another.  Instead, the user is 
free to use the mined virtual currency or its equivalent for the user’s own purposes, such as to 
purchase real or virtual goods and services for the user’s own use. To the extent that a user mines 
Bitcoin and uses the Bitcoin solely for the user’s own purposes and not for the benefit of another, 
the user is not an MSB under FinCEN’s regulations, because these activities involve neither 
“acceptance” nor “transmission” of the convertible virtual currency and are not the transmission 
of funds within the meaning of the Rule.  This is the case whether the user mining and using the 
Bitcoin is an individual or a corporation, and whether the user is purchasing goods or services for 
the user’s own use, paying debts previously incurred in the ordinary course of business, or (in the 
case of a corporate user) making distributions to shareholders.  Activities that, in and of 
themselves, do not constitute accepting and transmitting currency, funds or the value of funds, 
are activities that do not fit within the definition of “money transmission services” and therefore 
are not subject to FinCEN’s registration, reporting, and recordkeeping regulations for MSBs.8 
 
 From time to time, as your letter has indicated, it may be necessary for a user to convert 
Bitcoin that it has mined into a real currency or another convertible virtual currency, either 
because the seller of the goods or services the user wishes to purchase will not accept Bitcoin, or 
because the user wishes to diversify currency holdings in anticipation of future needs or for the 
user’s own investment purposes.  In undertaking such a conversion transaction, the user is not 
acting as an exchanger, notwithstanding the fact that the user is accepting a real currency or 
another convertible virtual currency and transmitting Bitcoin, so long as the user is undertaking 
the transaction solely for the user’s own purposes and not as a business service performed for the 
benefit of another.  A user’s conversion of Bitcoin into a real currency or another convertible 
virtual currency, therefore, does not in and of itself make the user a money transmitter.9 
 
 FinCEN therefore concludes that, under the facts you have provided, [the Company] 
would be a user of Bitcoin, and not an MSB, to the extent that it uses Bitcoin it has mined: (a) to 
pay for the purchase of goods or services, pay debts it has previously incurred (including debts to 
its owner(s)), or make distributions to owners; or (b) to purchase real currency or another 
convertible virtual currency, so long as the real currency or other convertible virtual currency is 
used solely in order to make payments (as set forth above) or for [the Company]’s own 
investment purposes.  Any transfers to third parties at the behest of sellers, creditors, owners, or 
counterparties involved in these transactions should be closely scrutinized, as they may 
constitute money transmission.  (See footnotes 8 and 9 above.)  And of course, should [the 

                                                 
8  However, a user wishing to purchase goods or services with Bitcoin it has mined, which pays the Bitcoin to a third 
party at the direction of a seller or creditor, may be engaged in money transmission.  A number of older FinCEN 
administrative rulings, although not directly on point because they interpret an older version of the regulatory 
definition of MSBs, discuss situations involving persons that would have been exempted from MSB status, but for 
their payments to third parties not involved in the original transaction.  See FIN-2008-R004 (Whether a Foreign 
Exchange Consultant is a Currency Dealer or Exchanger or Money Transmitter - 05/09/2008); FIN-2008-R003 
(Whether a Person That is Engaged in the Business of Foreign Exchange Risk Management is a Currency Dealer or 
Exchanger or Money Transmitter - 05/09/2008); FIN-2008-R002 (Whether a Foreign Exchange Dealer is a 
Currency Dealer or Exchanger or Money Transmitter - 05/09/2008).    
9 As noted in footnote 8 above, however, a user engaging in such a transaction, which pays the Bitcoin to a third 
party at the direction of the counterparty, may be engaged in money transmission.   



Company] engage in any other activity constituting acceptance and transmission of either 
currency of legal tender or virtual currency, it may be engaged in money transmission activities 
that would be subject to the requirements of the BSA.   
 

This ruling is provided in accordance with the procedures set forth at 31 CFR Part1010 
Subpart G. In arriving at the conclusions in this administrative ruling, we have relied upon the 
accuracy and completeness of the representations you made in your communications with us.  
Nothing precludes FinCEN from arriving at a different conclusion or from taking other action 
should circumstances change or should any of the information you have provided prove 
inaccurate or incomplete.  We reserve the right, after redacting your name and address, and 
similar identifying information for your clients, to publish this letter as guidance to financial 
institutions in accordance with our regulations.10  You have fourteen days from the date of this 
letter to identify any other information you believe should be redacted and the legal basis for 
redaction. 

 If you have questions about this ruling, please contact FinCEN's regulatory helpline at 
(703) 905-3591. 

  

Sincerely, 
 
//signed// 
 
Jamal El-Hindi 
Associate Director 
Policy Division 

 

                                                 
10 31 CFR §§ 1010.711-717.   


