
 
 

Ruling 
 
FIN-2008-R002 
Issued:     March 18, 2008 
Subject: Whether a Foreign Exchange Dealer is a Currency Dealer or Exchanger 

or Money Transmitter 
 
Dear [ ]:   
 
 I am responding to your letter of June 29, 2007 to [the Financial Crimes 
Enforcement Network].  You have requested a ruling as to whether your client, [Forex 
Company], is a money services business, specifically a currency dealer or exchanger or a 
money transmitter, as those terms are defined at 31 C.F.R. § 103.11(uu).   
 

You have described that [Forex Company] is a subsidiary of [Parent] Corporation, 
and is an affiliate of [Broker-Dealer A] and [Broker-Dealer B], each of which are 
registered as broker-dealers with the Securities and Exchange Commission.  [Forex 
Company] is engaged in the business of conducting foreign exchange transactions by 
exchanging foreign currency for U.S. currency. [Forex Company] does not conduct any 
foreign exchange transactions in physical currency.  Rather, [Forex Company] conducts 
these transactions electronically.   

 
[Forex Company] conducts foreign exchange transactions on a proprietary basis.  

[Forex Company] also conducts foreign exchange transactions for the customers of its 
affiliates – [Broker-Dealer A] and [Broker-Dealer B].  When conducting transactions for 
the customers of its affiliates, [Forex Company] exclusively acts on the instructions of its 
affiliates and does not establish direct relationships with its affiliates’ customers.   

 
Finally, [Forex Company] conducts foreign exchange transactions directly for 

unaffiliated business customers, who effect transactions through [Forex Company] for the 
purpose of managing foreign exchange risk.  When [Forex Company] exchanges U.S. 
currency for foreign currency for unaffiliated business customers, [Forex Company] first 
will exchange funds denominated in one currency for funds denominated in another 
currency.  Thereafter, [Forex Company] typically will transmit the exchanged funds to a 
foreign currency-denominated account of a third-party foreign counterpart of the 
customer.   

 
Our regulations define the term “currency dealer or exchanger” to include every 

person who deals in or exchanges currency as a business “other than a person who does 
not exchange currency in an amount greater than $1,000 in currency or monetary or other 
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instruments for any person on any day in one or more transactions.”1  Our definition of 
currency dealers or exchangers has always included dealers in foreign exchange, without 
any limitation to businesses that physically exchange currency of one country for 
currency of another country.2  According to your description, [Forex Company] 
exchanges funds denominated in U.S. currency for funds denominated in foreign 
currency.  We understand these activities to be encompassed within the ordinary meaning 
of the term “dealing in foreign exchange.”  In consequence, to the extent that the [Forex 
Company] exchanges funds denominated in U.S. currency of one country for funds 
denominated in foreign currency in an amount greater than $1,000 for any of its affiliates 
or unaffiliated business customers on any day in one or more transactions, the [Forex 
Company] would be a currency dealer or exchanger according to our regulations.  

 
In addition, our regulations define the term “money transmitter” to include “any 

person… who engages as a business in accepting currency, or funds denominated in 
currency, and transmits the currency or funds, or the value of the currency or funds, by 
any means through a financial agency or institution... or… [a]ny other person engaged as 
a business in the transfer of funds.”3  The regulations also provide that “[g]enerally, the 
acceptance and transmission of funds as an integral part of the execution and settlement 
of a transaction other than the funds transmission itself … will not cause a person to be a 
money transmitter.”4   

 
According to your description, [Forex Company] does not limit its business 

activity to accepting and transmitting funds for the purpose of executing and settling 
foreign exchange transactions with its unaffiliated business customers, but additionally 
settles transactions by moving funds between its customers and their third-party foreign 
counterparts through [Forex Company’s] own accounts.  The settlement of a foreign 
exchange transaction does not require the transmission of funds between a customer and 
a third-party counterpart, but rather may be settled between [Forex Company] and its 
                                                 
1 31 C.F.R. § 103.11(uu)(1).   
2 See 31 C.F.R. 103.11 (1972) (published at 37 FR 6912 (Apr. 5, 1972)) (defining “financial institution” to 
include without limitation “a person who engages as a business in dealing in or exchanging currency as, for 
example, a dealer in foreign exchange”).  While the language of the definition and its place in FinCEN’s 
regulations have changed over the years, the scope of the definition has been narrowed only by exempting 
banks, persons registered with, or regulated and examined by, the Securities and Exchange Commission 
and the Commodity Futures Trading Commission, and those who qualify for a de minimis exception.  See 
51 FR 30233, 30234 (Aug. 25, 1986) (proposing to define “financial institution” to include “a currency 
dealer or exchanger, including a check casher,” with no notice that this change in language would 
constitute a change in the scope of the definition); 52 FR 11436, 11439-11440 (Apr. 8, 1987) (adopting the 
proposed language changes); 62 FR 27890, 27892 (May 21, 1997) (proposing to define “financial 
institution” to include “money services businesses,” which in turn would include “any person doing 
business… [as] a currency dealer or exchanger,” and asserting that such proposed change was not intended 
to narrow any definition); 62 FR 45438, 45442 (Aug. 20, 1999) (adopting the current definition of “money 
services business” and reiterating that “the changes made to the definitions … merely clarified the scope of 
the coverage already inherent in the existing language of the Bank Secrecy Act definitions”). 
3 31 C.F.R. § 103.11(uu)(5)(i)(A). 
4 31 C.F.R. § 103.11(uu)(5)(ii) (emphasis added).   
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customer by delivering the proceeds of the foreign exchange transaction to the customer 
directly.  After conducting a foreign exchange transaction, the customer may make 
payments to its third-party foreign counterpart directly by payment mechanisms other 
than funds transmissions through [Forex Company].  Because [Forex Company’s] 
acceptance of funds from its customer and transmission of funds to the customer’s third-
party foreign counterpart does not constitute an integral part of the execution and 
settlement of any transaction other than the funds transmission itself, [Forex Company] is 
a money transmitter according to our regulations.5   

  
   This ruling is provided in accordance with the procedures set forth at 31 C.F.R. § 
103.81.  In arriving at our conclusions in this letter, we have relied upon the accuracy and 
completeness of the representations made in your letter.  Nothing precludes us from 
reaching a different conclusion or taking further action if circumstances change or any of 
that information provided is inaccurate or incomplete.  We reserve the right, after 
redacting your name and address and the [Forex Company’s] name and the names of its 
parent and affiliates, to publish this letter as guidance to financial institutions in 
accordance with our regulations for requesting an administrative ruling.  31 C.F.R. §§ 
103.81-87.  You have fourteen days from the date of this letter to identify any other 
information you believe should be redacted and the legal basis for redaction.  
 

If you have any questions about this letter, please contact [FinCEN’s regulatory 
helpline at (800) 949-2732].  

 
Sincerely, 

 
     //signed// 
 
     Jamal El-Hindi 
                                                            Associate Director 
      Regulatory Policy and Programs Division 
 

                                                 
5 We have not been provided enough information about [the Forex Company’s] transmittals of funds on 
behalf of its affiliates to determine whether they include similar transmittals of funds for no purpose other 
than funds transmission itself. 


