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Guidance from the Staffs of the U.S. Department of the Treasury and the  

U.S. Securities and Exchange Commission  

  

 

Guidance  

 

 

Issued:    October 1, 2003 

Subject:  Question and Answer Regarding the Broker-Dealer Customer Identification  

     Program Rule (31 CFR 103.122) 

 

Q.   Broker-dealers engage in transactions through omnibus accounts and sub-accounts 

established by financial intermediaries. In these situations, (1) the omnibus account or 

relationship is established by or on behalf of a financial intermediary for the purpose of 

executing transactions that will clear or settle at another financial institution, or the omnibus 

accountholder provides limited information to the broker-dealer solely for the purpose of 

delivering assets to the custody account of the beneficial owner at another financial institution; 

(2) the limited information given to the broker-dealer about the beneficial owner is used 

primarily to assist the financial intermediary with recordkeeping or to establish sub-accounts that 

hold positions for a limited duration to facilitate the transfer of assets to another financial 

institution; (3) all transactions in the omnibus account or sub-accounts at the broker-dealer are 

initiated by the financial intermediary; and (4) the beneficial owner has no direct control over the 

omnibus account or sub-accounts at the broker-dealer. In the circumstances described above, 

must the broker-dealer treat the beneficial owners as "customers" for purposes of the rule? 

A.   No. In paragraph (a)(4) of the rule, a "customer" is defined as "[a] person that opens a new 

account." According to the rule's preamble (SEC Release 34-47752, April 28, 2003), this means 

the "person identified as the accountholder." The preamble states further that "with respect to an 

omnibus account established by an intermediary, a broker-dealer is not required to look through 

the intermediary to the underlying beneficial owners, if the intermediary is identified as the 

accountholder." Even if the broker-dealer has some information about a beneficial owner of 

assets in an omnibus account (e.g., batch execution account) or a sub-account, under the 

circumstances described above, the financial intermediary (not the beneficial owner) should be 

treated as the customer for purposes of the rule. 
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