
 
 
 
 
 
 
 
 

 
FinCEN Ruling 2004-3 – Definition of Money Services Business  

(Money Transmitter/Currency Dealer or Exchanger) 
 
         August 17, 2004 
 
Dear [    ]: 
 

This letter responds to your request for an administrative ruling with respect to 
whether your client, [    ], is required to register with FinCEN as a Money Services 
Business (“MSB”) pursuant to 31 C.F.R. § 103.41.  Pursuant to 31 CFR § 103.82, 
FinCEN declined to provide [    ] with such a ruling in light of an ongoing proceeding in 
which [    ] was engaged with another department of the federal government relating to 
the subject of the request.  Upon notification of termination of that proceeding, FinCEN 
responded to [    ]’s request by letter dated October 28, 2003, explaining that [    ] had not 
provided sufficient information to enable FinCEN to make a definitive ruling as to 
whether [    ] is an MSB.   By letters dated December 9, 2003, and February 23, 2004, as 
supplemented on June 15, 2004, you provided additional information about the services 
offered by [    ].  Based on the representations contained in your letters, FinCEN has 
determined that [    ] is not an MSB for BSA regulatory purposes to the extent it engages 
in international courier operations that originate or terminate in the United States, or 
armored truck transportation services to and from U.S. financial institutions for local U.S. 
customers, described in your letters.  However, to the extent that [    ] engages in trans-
shipment transactions through the United States as described below, FinCEN would deem 
[    ] a money transmitter as defined at 31 CFR § 103.11(uu)(5).       

 
Background 

 
According to your representations, [    ] is located in Florida, and provides world-

wide transportation of currency, monetary instruments, and other valuables for financial 
institution clients, such as domestic and foreign banks and currency exchange houses.   
[    ] engages in the following activities: 

 
• International courier operations in which [    ] either transports 

valuables from a U.S. financial institution to a foreign-located 
business, or from a foreign-located business to a U.S. financial 
institution.   In some cases, [    ] is hired to transport funds for 
exchange, and to return new, or differently-denominated, currency to 
the original sender.1  

                                                 
1 [    ] also conducts international courier operations between foreign-located financial institutions.  
Information that you have submitted on behalf of [    ] indicates that [    ] has offices located in foreign 
countries.  From your letters, it is not clear whether such international courier operations are performed by 



 
• Local armored truck transportation of valuables for U.S. customers 

such as local governments and merchants, to and from the customers’ 
local banks.  Each of these local armored truck deliveries either 
originates, or terminates, with U.S. banking institutions subject to BSA 
regulation.  

 
Your original ruling request indicated that [    ] engaged in the trans-shipment of currency 
between foreign-located banks or currency exchange houses, through a U.S. airport.  In 
the course of trans-shipment transactions, currency was flown into the U.S. for purposes 
of making travel connections, and in some cases, [    ] took the currency out of the U.S. 
airport’s international terminal to recount and repackage the currency.  Your letter of 
February 23, 2004 represents that [    ] is no longer engaged in this activity.  You have 
represented that, to the extent [    ] may conduct trans-shipments through the United 
States in the future, [    ]’s couriers will remain in the international terminal until they can 
transfer to connecting flights departing the United States.   
 
Analysis 
   

Money services businesses, a category of financial institution for purposes of 
regulations implementing the Bank Secrecy Act (“BSA”), are defined at 31 CFR 
103.11(uu) and include currency dealers and exchangers, check cashers, issuers, sellers, 
and redeemers of traveler’s checks, money orders, or stored value, money transmitters, 
and the United States Postal Service.  Among the BSA provisions to which MSBs (other 
than issuers of stored value, and agents of an MSB) are subject is the requirement to 
register with FinCEN.  Based on the representations contained in your letters, the MSB 
categories into which [    ] could potentially fall include money transmission and currency 
dealing/exchange.    

 
For BSA regulatory purposes, the term “money transmitter” is defined at 31 CFR 

103.11(uu)(5).  Subparagraph (B) of the definition, “[a]ny other person engaged as a 
business in the transfer of funds,” is broad enough to encompass various types of money 
transmission including physical transportation of funds.  Whether a person falls within 
this subparagraph is a fact-based determination.  As explained in my October 28, 2003 
letter, FinCEN does not treat as a money transmitter an armored car business that solely 
engages in providing secure transport services, including currency and other valuables, 
for the Federal Reserve, the U.S. Mint, banks, and private companies, so long as the 
armored car business cannot be viewed as participating, or having a stake, in a financial 
transaction.2  Factors that FinCEN would consider in determining whether an armored car 
business has participated, or had a stake, in a financial transaction include: whether the 

                                                                                                                                                 
a foreign-located branch or office of [    ].  Accordingly, we have not considered it in making our 
determination.  For your information, FinCEN’s definition of money transmitter applies only to an “agent, 
agency, branch, or office within the United States” of a money transmitter.  See 31 CFR 102.11(uu).  For 
reasons of jurisdiction, FinCEN does not generally treat a foreign-located branch of a U.S. money 
transmitter as an MSB.     
2 See FinCEN Letter Ruling dated June 11, 2002.  



currency is transported for and/or to an entity that falls within the definition of financial 
institution for purposes of BSA regulations (31 CFR 103.11(n)), the beneficiary of the 
funds, and the nature and extent of the services provided by the armored car business. 

 
In my October 28, 2003 letter, I explained that, to the extent that [    ] contracts 

with a U.S. financial institution to transport currency, [    ] is not a money transmitter for 
purposes of the BSA.3  To enable FinCEN to determine whether [    ] is a money 
transmitter with respect to transportation of currency other than for a U.S. financial 
institution, we requested additional information including whether [    ] transports 
currency other than to a U.S. financial institution subject to BSA regulations, and whether 
[    ] has knowledge that the beneficiary of the funds it transports is a person(s) other than 
the person with which [    ] has contracted to transport the funds. 

  
Your letter of December 9, 2003 states that, with respect to its international 

courier operations that originate, or terminate, in the United States, [    ] will only 
originate or terminate transactions at a U.S. financial institution.  In regard to our 
question whether [    ] ever transports currency to or for a third-party beneficiary, your 
letter states that [    ]’s services are offered only to domestic and foreign banks and 
currency exchange houses, and that [    ] does not knowingly transport any of the funds it 
receives for deposit into the account(s) of any person or entity other than the entity that 
provided the funds, or requested their transportation.  According to your letter, [    ] does 
not provide its courier services to third-party beneficiaries, including of financial 
institutions.  Rather, [    ]’s courier services are exclusively limited to the domestic and 
foreign banks and currency exchange houses with which it contracts to transport 
currency.  Based on your representations that [    ] does not transport funds on behalf of 
third-party beneficiaries, FinCEN would not deem [    ] a money transmitter by virtue of 
its international courier operations originating, or terminating, at a U.S. financial 
institution. 

 
  With respect to [    ]’s transportation of funds for non-financial institution U.S. 

customers such as local governments and merchants, to and from the customers’ local 
banks, your supplemental letter of June 15, 2004, contains representations that [    ] does 
not engage in transportation of funds for third-party beneficiaries.  FinCEN would not 
deem [    ] a money transmitter by virtue of physically transporting currency for a U.S. 
customer, to and from the customer’s U.S. financial institution, on the customer’s own 
behalf.  Thus, to the extent that [    ]’s local currency transportation consists of 
transactions either originating, or terminating, with a U.S. financial institution, and that 
are not conducted for third-party beneficiaries, FinCEN would not deem [    ] a money 
transmitter by virtue of such transportation.  

 
By letter dated February 23, 2004, you have represented that [    ] no longer 

engages in trans-shipment through the U.S. as described above.  Therefore, we have not 
considered this activity in making the determination that [    ] is not a money transmitter 

                                                 
3 When a BSA financial institution contracts with an armored car service to conduct transactions that 
trigger BSA requirements, the financial institution itself is required to ensure that such BSA requirements 
are met. See Ruling 88-5 (August 2, 1988) 31 CFR Part 103 Appendix A. 



under our rules.  However, the definition of money transmitter at 31 CFR 103.11(uu) 
applies to each “agent, agency, branch, or office within the United States of any person 
doing business” as a money transmitter.  As explained above, this definition is broad, and 
applies to the physical transportation of currency.  FinCEN would treat as a money 
transmitter a U.S. business that engages in trans-shipment as described in your letters.  
The relevant factor in this analysis is not whether or not the money that is trans-shipped 
by the U.S. business leaves the international terminal, but rather the fact that a U.S. 
business is engaged in the business of money transmission.  Therefore, to the extent that  
[    ] engages in trans-shipment transactions, FinCEN would deem [    ] a money 
transmitter, subject to all applicable BSA requirements, including the requirement to 
register with FinCEN 

 
In order for FinCEN to make a determination whether [    ] is a currency dealer or 

exchanger under 31 CFR 103.11(uu)(1), we requested a more complete description of the 
extent of the currency exchange services that [    ] provides beyond mere physical 
transportation of currency (including involvement in determining the place and date of 
exchange, having a financial stake in the transaction based on the rate of exchange 
obtained, and any other involvement in a currency exchange transaction).  According to 
the representations contained in your December 9, 2003 letter, when transporting money 
for the purpose of currency exchange, [    ]’s only role is the physical delivery of currency 
to the destination designated by its client, and the return of new currency or currency of a 
different country, to the original sender.  [    ] does not select the place or date of 
exchange, and does not have any financial stake based on the rate of exchange obtained.  
Based upon your representations, FinCEN would not deem [    ] a currency exchanger 
because in physically transporting currency for exchange, [    ] does not participate in, or 
have a stake, in a financial transaction, and therefore is not engaged in the business of 
currency exchange within the meaning of our rules.  

 
In arriving at our decision, FinCEN relied upon the accuracy and completeness of 

the representations made in your letters.  Nothing precludes FinCEN from seeking further 
action should any of this information prove inaccurate or incomplete.  Should you have 
any questions about this letter, please telephone Christine Del Toro of my staff at (703) 
905-3590. 

 
Sincerely, 

 
      //signed// 
      

     
 Judith R. Starr 

Chief Counsel 
 

cc: William D. Langford, Jr., Associate Director, Regulatory Policy, Programs, and 
Enforcement 


