
   

 
 
 

FinCEN Ruling 2004-1 – Definition of Money Services Business (Foreign-Located 
Currency Exchanger With U.S. Bank Account) 

 
 

March 29, 2004 
 
Dear Mr. [    ]: 
 

This letter responds to your letter dated January 8, 2004, requesting a 
determination as to whether your client, [    ], a [foreign] currency exchanger with its 
principal place of business in [a foreign country], is required to register with the Financial 
Crimes Enforcement Network (“FinCEN”) as a Money Services Business (“MSB”) 
pursuant to 31 C.F.R. § 103.41.  Pursuant to 31 CFR § 103.85, governing FinCEN’s 
authority to issue administrative rulings, FinCEN has determined, based on the 
representations in your letter, that [    ] does not fall within the definition of a MSB under 
31 C.F.R. § 103.11(uu) and therefore is not subject to the registration requirements of 31 
C.F.R. § 103.41. 

 
Background 

 
You have represented that [    ]is a [foreign] corporation licensed in [the foreign 

country] as a currency exchanger and has its principal place of business in [the city in the 
foreign country].  While [    ] does not have a physical presence in the United States, [    ] 
does maintain an account (“Account”) with a U.S. financial institution with offices in 
Miami, Florida.  According to your letter, [    ] engages in the following activities in [the 
foreign country]:  

 
• [    ] operates a currency exchange business in [the foreign country] 

involving the exchange of local currency (principally, [the foreign 
country’s currency]) to U.S. Dollars.  [    ] physically delivers U.S. Dollars 
in the form of checks drawn on the Account to customers in [the foreign 
country] in exchange for local currency.  [    ] has adopted a written policy 
that it will not transmit U.S. Dollars, either electronically or otherwise, to 
the United States for its customers. 

 
• [    ] purchases checks and other negotiable instruments denominated in 

U.S. Dollars (“Purchased Instruments”) in [the foreign country].  [    ] pays 
for Purchased Instruments in [the foreign country’s currency] in the form 
of checks drawn on accounts in [the foreign country’s] banks, which  



 
 

[    ] physically delivers to the customer in [the foreign country].  [    ] 
subsequently sends the Purchased Instruments by courier to the United 
States for deposit into the Account. 

 
• [    ] acts as a local intermediary in [the foreign country] for MSBs located 

and operating in the United States (“U.S. MSBs”).  These U.S. MSBs, on 
behalf of their clients, seek to transfer [the foreign country’s currency] to 
third party recipients in [the foreign country].  To accomplish this type of 
transaction, the U.S. MSB first contacts banks and/or currency exchangers 
in [the foreign country], such as [    ], to inquire about exchange rates.  If 
the exchange rate quoted by [    ] is acceptable, the U.S. MSB confirms the 
transaction by fax to [    ].  [    ] then deposits [the foreign country’s 
currency] in the [foreign country’s] bank account of the third party 
recipient, as instructed by the U.S. MSB.  Afterward, [    ] sends evidence 
of the bank deposit to the U.S. MSB, and the U.S. MSB transfers U.S. 
Dollars to the Account through a wire transfer. 

 
You have further represented that [    ] has adopted a written policy that it will not 

engage in any of the aforementioned activities within the United States.  Furthermore,  
[    ] states that the maintenance of the Account is, and will continue to be, the extent of 
its activities within the United States. 

 
Analysis 

 
Under 31 C.F.R. § 103.11(uu), a MSB is “an agent, agency, branch, or office 

within the United States” of any person conducting the types of activities listed in 31 
C.F.R. §§ 103.11(uu)(1) through (6).  According to your letter, [    ] is located in [    ] 
with no physical presence in the United States.  Since [    ]’s only tie to the United States 
is the Account, the question then is whether the Account could be considered an “agent, 
agency, branch, or office within the United States” of [    ], which is engaged in 
conducting the activities of a money services business.   

 
The Account, as you have described it, is used by [    ] to issue U.S. dollar-

denominated checks to customers in [the foreign country] and to clear U.S. dollar-
denominated negotiable instruments purchased from [the foreign company’s] customers, 
in furtherance of its currency exchange activities in [the foreign country].  To the extent 
that the currency transactions take place in [the foreign country] for customers located in 
[the foreign country] and [    ]’s use of the Account in such transactions is limited to 
issuing and clearing monetary instruments, FinCEN would not deem the Account an 
“agent, agency, branch, or office within the United States” of SAQS for purposes of 31 
CFR § 103.11(uu), as [    ] is not engaging in currency exchange transactions within the 
United States.   

 
In addition, [    ] uses the Account to assist U.S. MSBs, on behalf of clients of the 

U.S. MSBs, to transfer funds to third party recipients in [the foreign country].  To the 
extent that [    ] acts only as an intermediary for entities that are treated as MSBs under 31 

  



 
 

CFR § 103.11(uu) and does not itself offer funds transmission services through the 
Account to customers in the United States, FinCEN would not deem the Account an 
“agent, agency, branch, or office within the United States” of [    ] for purposes of 31 
CFR § 103.11(uu), as [    ] is not engaging in funds transmissions within the United 
States.   

 
Although there may be facts and circumstances under which FinCEN would treat 

a foreign-located currency exchanger as a MSB by virtue of its engaging in money 
services transactions in the United States through a U.S. bank account, for all of the 
foregoing reasons we have determined that the Account is not an “agent, agency, branch, 
or office within the United States” of [    ].  As a result, [    ] is not required to register 
with FinCEN as a MSB under 31 C.F.R. § 103.41. 
 

In arriving at our decision, FinCEN relied upon the accuracy and completeness of 
the representations made in your letter.  Nothing precludes FinCEN from seeking further 
action should any of this information prove inaccurate or incomplete.  Finally, we note 
that you have requested that certain information contained in your letter be held in 
confidence and exempt from disclosure under the Freedom of Information Act, 5 U.S.C. 
§ 552.  FinCEN reserves the right to publish this letter as guidance to financial 
institutions with all identifying information about you and your client [    ], including the 
country where your client is located [    ] and the principal currency with which your 
client conducts its activities [    ], redacted.  You will have 14 days after the date of this 
letter to identify any other information you believe should be redacted and the legal basis 
for the redaction.  Should you have any questions, please telephone Christine Del Toro 
((703) 905-[3590]) or Vivian Wong ((703) 905-[3590]) of my staff. 
 

Sincerely, 
 
      //signed// 
      

     
 Judith R. Starr 

Chief Counsel 
 
 
cc: David M. Vogt, Executive Associate Director, Office of Regulatory Programs 
          Deborah Silberman, Supervisory Program Officer, MSB/Casinos/IRS Section 
 
 
 

 

  


	FinCEN Ruling 2004-1 – Definition of Money Services Business
	Background
	Analysis


