
 
 
 

FinCEN Ruling 2005-4 – Definition of  Money Services Business 
(“Doing Business” as a Money Services Business) 

 
        July 1, 2005 
Dear [   ]: 
 

This letter responds to your request for an administrative ruling, dated April 21, 
2005, with respect to whether [the business] is a money services business for purposes of 
regulations implementing the Bank Secrecy Act found at 31 CFR Part 103, and if so, 
which regulations apply to [the business].  Based solely on the representations made in 
your April 21, 2005 letter, the Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) 
concludes that [the business] is not a money services business, and is therefore not subject 
to the Bank Secrecy Act or its implementing regulations. 
 

In your letter, you represented that you have incorporated [the business] to facilitate 
the investment of your personal savings and personal loans in foreign currency exchange in 
Colombia.  [The business] will wire funds to its foreign counterpart, a company that you 
plan to create and that you plan to call [the business’ foreign counterpart], through [a 
domestic bank].  [The business’ foreign counterpart] will invest these funds, most likely in 
currency exchange, and each week will ship the initial investment and 50% of the profits 
back to [the business] by armored car services.  [The business] will subsequently reinvest 
these proceeds back into [the business’ foreign counterpart], creating a cyclical flow of 
funds.  You further stated in your letter that the only funds being invested are your 
personal funds from savings and loans, and that you will not have partners or third party 
investors in [the business].  Finally, you stated that [the business’ foreign counterpart] will 
only exchange currency with foreign exchange houses, banks, and the stock exchange of 
Bogotá, and will not be selling and buying currency from individuals. 
 

31 CFR 103.11(uu) includes in the definition of a money services business, any person 
doing business (emphasis added) in the following capacities1:  

• “A currency dealer or exchanger (other than a person who does not exchange 
currency in an amount greater than $1,000 in currency or monetary or other 
instruments for any person on any day in one or more transactions);” or 

                                                 
1 The definition of a money services business at §103.11(uu)(1)-(5) includes currency dealers or exchangers; 
check cashers; issuers, sellers, or redeemers of traveler’s checks, money orders, or stored value; or money 
transmitters.  Due to the representations made in your letter, this administrative ruling evaluates only the two 
capacities with potential relevance to [the business] (currency dealer or exchanger, and money transmitter). 
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• “[A] money transmitter… whether or not licensed or required to be licensed, who 
engages as a business in accepting currency, or funds denominated in currency, 
and transmits the currency or funds, or the value of the currency or funds, by any 
means through a financial agency or institution, a Federal Reserve Bank or other 
facility of one or more Federal Reserve Banks, the Board of Governors of the 
Federal Reserve System, or both, or an electronic funds transfer network,” or “any 
other person engaged as a business in the transfer of funds.” 

 
As these definitions indicate, in addition to limiting the term “money services business” to 
a person “doing business” in one or more of the listed capacities, FinCEN limited the 
regulatory definition of a money transmitter to a person who “engages as a business” in 
accepting and transmitting funds, and limited the definition of a currency exchanger to 
persons providing currency exchange exceeding $1,000 “for any person on any day.”  
Therefore, the business in question must provide services to customers or other third 
parties to meet the regulatory definition of a money services business.  Because [the 
business] will only invest your personal assets, and not those of any customers, FinCEN 
concludes that [the business] does not meet the regulatory definition of a money services 
business.  Accordingly, [the business] is not responsible for compliance with any of the 
regulatory requirements for money services businesses found at 31 CFR Part 103. 

 
In arriving at our conclusions in this letter, FinCEN relied upon the accuracy and 

completeness of the representations made in your letter, dated April 21, 2005.  Nothing 
precludes FinCEN from further action should any of that information prove inaccurate or 
incomplete, or should the nature of your business change in any of the areas described 
above.  Additionally, by providing this ruling, FinCEN makes no representations about the 
legality, legitimacy, or profitability of the business model described in your letter, other 
than its conclusion regarding the applicability of Bank Secrecy Act requirements to [the 
business].  Should you have any further questions about this letter, please feel free to 
contact Josh Kaptur, Regulatory Compliance Program Specialist, at 202-354-6400.  

 
 

Sincerely, 
 
 //signed// 
 

William D. Langford, Jr. 
Associate Director 
Regulatory Policy and Programs Division 
Financial Crimes Enforcement Network 

 
 
Enclosures: 31 CFR 103.11(uu) 
 

 
 


