
 
 
 

FinCEN Ruling 2005-3 – Definition of Money Services Business (Ceasing to be a 
Money Services Business) 

 
        June 24, 2005 
  
Dear [ ]: 
 
 This responds to your letters to the Financial Crimes Enforcement Network 
(“FinCEN”) of March 18, 2005, and June 14, 2005, requesting a determination as to 
whether (“bank”) must continue to treat its customer (“business”), which is currently 
registered as a money services business (check casher) with FinCEN, as a money services 
business although it no longer engages in check cashing activity that meets the 
definitional threshold of a money services business under Bank Secrecy Act regulations 
(31 CFR 103.11(uu)(2)).   
 
 In general, a business that develops and implements written policies and 
procedures that would exclude it from the definition of money services business would 
not be treated as a money services business for purposes of Bank Secrecy Act 
requirements relevant to money services businesses under 31 CFR 103.  Based on the 
information contained in your letters, we conclude that the bank is not required to treat 
the business as a money services business customer if the business no longer offers check 
cashing services that meet the definition of “check casher” found at 31 CFR 
103.11(uu)(2).  In arriving at this decision, we have assumed that the business offers no 
other money services activity that would cause it to be treated as a money services 
business under our regulations.   
 
 Money services business, a category of financial institution for purposes of Bank 
Secrecy Act regulations, includes, among other things, a person engaged in the business 
of a check casher (other than a person who does not cash checks in an amount greater 
than $1,000 in currency or monetary or other instruments for any person on any day in 
one or more transactions).  A check casher with multiple branches must aggregate 
transactions from all of its locations at which check cashing is provided in order to 
determine if it meets the $1,000 definitional threshold.  A business that cashes checks in 
amounts sufficient to reach the $1,000 definitional threshold is a money services 
business, and must comply with all Bank Secrecy Act requirements applicable to money 
services businesses, including the requirement to register with FinCEN (31 CFR 103.41).  
A money services business must be registered with FinCEN for the initial registration 
period, and each renewal period (31 CFR 103.41(b)(2)).      
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Your letters state that the business, a supermarket network, initially registered as a 
money services business with FinCEN because it engaged in check cashing at a level that 
met the regulatory definition for a money services business.  However, although the 
business still cashes checks from time to time, it has ceased to offer check cashing 
services that reach the $1,000 definitional threshold for a check casher, and will not 
renew its money services business registration when it expires at the end of the business’ 
initial registration period.   Although the business is still currently registered, it no longer 
meets the definition of a money services business, and the bank has requested FinCEN’s 
determination as to whether it must continue to treat the business as a money services 
business customer.   

 
A business that develops, implements, and abides by, written policies and 

procedures that provide that it will no longer cash checks in amounts sufficient to reach 
the $1,000 definitional threshold for a check casher would cease to be a check casher for 
purposes of Bank Secrecy Act regulations.  Assuming the business offers no other 
services that would cause it to be treated as a money services business, the business 
would therefore not be held responsible for compliance with Bank Secrecy Act 
requirements applicable to money services businesses under 31 CFR Part 103.  This is so 
even if the registration period for the former check casher has not yet expired at the time 
the business ceases to meet FinCEN’s regulatory definition of check casher.  For 
information on maintaining accounts for money services business customers, please refer 
to the guidance that FinCEN and the Federal Banking Agencies jointly published on 
April 26, 2005 regarding banks’ responsibilities when opening or maintaining accounts 
with customers who are money services businesses.   

 
 In arriving at our decision, FinCEN relied upon the accuracy and completeness of 
the representations made in you letter.  Nothing precludes FinCEN from seeking further 
action should any of this information prove inaccurate or incomplete.  FinCEN reserves 
the right to publish this letter as guidance to financial institutions with information 
redacted in accordance with regulations for requesting an Administrative Ruling under 31 
CFR 103.81(a)(5).  You have 14 days after the date of this letter to identify any other 
information you believe should be redacted and the legal basis for the redaction.  Should 
you have any questions, please telephone Anna Fotias, Senior Regulatory Compliance 
Specialist, at 202-354-6413. 
 
      Sincerely, 
 
      //signed// 
       
      William D. Langford, Jr.   
      Associate Director 

    Regulatory Policy and Programs Division 


