
 

Ruling 
 

FIN-2011-R001 
Issued:     March 10, 2011 
Subject:   FinCEN Form 105 – Currency and Other Monetary Instruments Report 

 

 
Dear []: 
 
 This responds to your letter of May 14, 2010, in which you request an 
administrative ruling concerning the proper completion of FinCEN Form 105 – Currency 
and Other Monetary Instruments Report (“CMIR”).  Your letter, essentially, raises two 
questions:  (1) whether Canadian Silver Maple Leaf coins are reportable on the CMIR, 
and (2) in case they are not, whether FinCEN requires any other report to be filed on their 
importation into the U.S. 
 

BSA regulations stipulate that a CMIR must be used to report the physical 
transportation of “currency or other monetary instruments” in an aggregate amount 
exceeding $10,000 at one time1 (“reportable material”), from the United States to any 
place outside the United States, or into the United States from any place outside the 
United States.  The obligation to report falls on each person who physically transports, 
mails, or ships, or causes to be physically transported, mailed, or shipped, or attempts to 
physically transport, mail, or ship, or attempts to cause to be physically transported, 
mailed, or shipped reportable material.2  The obligation to report also falls on each person 
who receives in the United States reportable material which has been transported, mailed, 
or shipped from any place outside the United States with respect to which a report has not 
been filed.3

 
 

The term “currency” is defined in our regulation as “the coin and paper money of 
the United States or of any other country that (1) is designated as legal tender, (2) 
circulates, and (3) is customarily used and accepted as a medium of exchange in the 
country of issuance.”4  Coins or paper money must satisfy all three conditions to be 
considered ‘currency’;  a failure to satisfy one prong means that the payment instrument 
is not ‘currency’ for CMIR purposes.  Our regulation further enumerates certain payment 
instruments that it considers “currency”: U.S. silver certificates, U.S. notes and Federal 
Reserve notes, and official foreign bank notes that are customarily used and accepted as a 
medium of exchange in a foreign country.5

                                                 
1 31 CFR § 103.11(b). 

  

2  See 31 CFR § 103.23(a). 
3  See 31 CFR § 103.23(b). 
4  31 CFR § 103.11(h). 
5  See supra Footnote 4.  



  P a g e  2 

With respect to your first question, i.e., whether Canadian Silver Maple Leaf 
coins must be reported on a CMIR, please note the definition of “currency” as described 
above.  FinCEN will not provide case-by-case confirmation on whether an individual 
type of coin or paper money item constitutes “currency” under the BSA.  When a person 
finds itself in the circumstances described by 31 CFR § 103.23(a) or (b),6 such person 
must use all public information at its disposal7

 

 and apply the test described above to 
determine whether a certain payment instrument satisfies the three parts of the test and 
therefore constitutes “currency” under our regulation, and is covered by the reporting 
requirements of the CMIR.  

Regarding your second question, at this time FinCEN does not require the filing 
of any other report on the importation of non-monetary instruments into the U.S.   Please 
note that an item that does not constitute reportable material under the CMIR might be 
subject to other Federal reporting requirements (such as the U.S. Customs and Border 
Protection Declaration Form 6059B) when taken into or out of the United States in 
certain quantities or for certain values specified by other, non-BSA regulation.  
 

This ruling is provided in accordance with the procedures set forth at 
31 CFR § 103.81.  In arriving at the conclusions in this letter, we have relied upon the 
accuracy and completeness of your representations.  Nothing precludes us from reaching 
a different conclusion or taking further action if circumstances change or any of the 
information provided is inaccurate or incomplete.  We reserve the right, after redacting 
your name and address and the [names of the companies involved], to publish this letter 
as guidance to financial institutions in accordance with our regulations for requesting an 
administrative ruling.8

 

  You have fourteen days from the date of this letter to identify any 
other information you believe should be redacted and the legal basis for redaction.  

  

                                                 
6  The reporting responsibility described would apply to those persons that are not exempted under the 
terms of 31 CFR § 103.23(c). 
7  Public information that might substantiate the definition of “currency” includes the coinage and currency 
laws of the country of issuance, the channel used for the distribution of the item (either exclusively to 
collectors or through the regular banking system), the generalized use of the item to pay for goods and 
services at any level of economic activity, at face value, without premiums or discounts negotiated by the 
parties to the transaction, etc 
8 See 31 CFR §§ 103.81-87.   
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If you have questions about this ruling, please contact FinCEN's regulatory helpline at 
(800) 949-2732. 
 
  Sincerely, 
 
  // signed //    
 
 
             Jamal El-Hindi 
             Associate Director 
             Regulatory Policy and Programs Division 
 
 
 


