
 

Ruling 

 

FIN-2009-R004 

Issued:     November 20, 2009 

Subject:    Determination of Money Services Business Status and Obligations Under 

the Funds Transfer Recordkeeping Rule, and Request for Regulatory 

Relief 

 

Dear []: 

 

 This responds to your letter dated August 19, 2008 on behalf of <Company A>, a 

wholly owned subsidiary of <Parent Company>, and <Company A>‘s wholly owned 

subsidiaries, <Company C> and <Company D> (collectively, the ―Companies‖), to the 

Financial Crimes Enforcement Network (―FinCEN‖), requesting an administrative ruling 

on the Companies‘ obligations under the Bank Secrecy Act (―BSA‖). Specifically, you 

request FinCEN‘s determination on (a) whether the bill payment activities in which the 

Companies engages make them money services businesses (―MSBs‖)
1
 under the BSA; 

(b) whether such transactions processed through automated clearinghouse systems 

(―ACH‖) are subject to the Funds Transfer Rule and the Travel Rule
2
; and (c) if both 

questions were answered in the affirmative, whether FinCEN would consider granting the 

Companies regulatory relief under the Funds Transfer Rule and the Travel Rule. 

 

You represent that the Companies offer domestic bill payment services for payments due 

and owing to established corporate entities. An individual may instruct the Companies to 

make payment to a limited universe of corporate recipients in the United States with 

which the individual has an established service account. The Companies do not allow 

international payments. The vast majority of bill payments are for bills due to domestic 

public utilities, such as electric, telecommunications, gas and water companies; the 

average bill payment processed by the Companies is approximately $100.00. 

 

The Companies have pre-existing contractual relationships with most of the corporate 

recipients (―Contract Clients‖) to accept and process such payments from their 

customers; payments to Contract Clients represent approximately 86% of the Companies‘ 

businesses. The remaining 14% of business is transacted with corporate recipients who 

                                                 
1
  31 C.F.R. 103.11(uu) 

2
  31 C.F.R. 103.33(f) and (g) 
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do not have pre-existing contracts with the Companies (―Billers‖).  In all instances the 

Companies accept payments only where the customer making payment has a pre-existing 

relationship with the corporate payee.  The individual initiating the bill payment may pay 

for such payment by cash or, where the recipient is a Contract Client, the individual may 

also pay by check made payable to the Contract Client, money order, or in some cases 

gift certificates. Pursuant to the Companies‗ agreements with Contract Clients, such 

payments are often considered by the corporate recipients to be paid at the time the 

individuals making payment are provided with their receipt—in other words, immediate 

credit is given for the payment.  Where the recipient is a Biller, the payment is completed 

by the Companies, in most cases, in less than three business days.  The concentration of 

payments received by the Companies‘ agents, and the actual payments effected to the 

Companies‘ Contract Clients and Billers, are made via ACH.  

 

 Money services businesses are a type of financial institution for purposes of 

regulations implementing the Bank Secrecy Act.
3
  The category is defined to include 

money transmitters.
4
  Whether a person is a money transmitter is a matter of facts and 

circumstances.  Our regulations define the term ―money transmitter‖ to include ―[a]ny 

person… who engages as a business in accepting currency, or funds denominated in 

currency, and transmits the currency or funds, or the value of the currency or funds, by 

any means through a financial agency or institution… or… [a]ny other person engaged as 

a business in the transfer of funds.‖
5
  The regulations also provide that ―the acceptance 

and transmission of funds as an integral part of the execution and settlement of a 

transaction other than the funds transmission itself… will not cause a person to be a 

money transmitter.‖
6
 

 

FinCEN has concluded that a merchant payment processor, processing payments 

from consumers as an agent of the merchant to whom the consumers owe money – rather 

than on behalf of the consumers themselves – is not a money transmitter by virtue of such 

activities.
7
  Furthermore, FinCEN has already determined that the services offered by a 

company that limits itself to accepting payments only on behalf of the billers with whom 

it has contracted as an agent, and declines to accept and transmit funds for any other 

purpose, are sufficiently similar to the services provided to merchants by merchant 

                                                 
3
  See supra footnote 1. 

4
 31 C.F.R. 103.11(uu)(5). 

5
 31 C.F.R. 103.11(uu)(5)(i)(A) and (B). 

6
 31 C.F.R. 103.11(uu)(5(ii). 

7
  See FinCEN Ruling 2003-8 ―Definition of Money Transmitter (Merchant Payment Processor)‖ dated 

November 19, 2003. 
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payment processors for the same conclusion to apply.
8
  Based on these earlier rulings, 

and under the facts and circumstances you represented in your letter, FinCEN does not 

deem the Companies money transmitters for purposes of 31 C.F.R. § 103.11(uu)(5) for 

services rendered to their Contract Clients, as defined above. 

 

FinCEN does not, however, reach the same conclusion with respect to the services 

rendered by the Companies to bill payers, in order to discharge their obligations to the 

Companies‘ Billers.  We acknowledge that the Companies typically accept currency or 

funds denominated in currency only from bill payers who have pre-existing relationships 

with Billers, and that the Billers to whom the Companies transmit payments are well-

known, reputable businesses.  While these facts may have consequences for the ease with 

which a payment can be processed or determined to be bona fide, they do not alter the 

fact that, when the Companies transmit any given payment from a bill payer to a Biller, 

there is no transaction ―other than a money transmission itself‖ –albeit a circumscribed 

and very efficient one – from the Companies‘ perspective.  Moreover, because the 

Companies do not have an ongoing contractual relationship with the Billers comparable 

to that between a merchant payment processor and the merchant for which it works, that 

exception does not apply to the Companies‘ transmission of payments from bill payers to 

Billers.  To the extent that they transmit such payments, therefore, the Companies qualify 

as money transmitters under FinCEN regulations. 

 

Your letter further requests that, in the event that FinCEN determines that the 

Companies are money transmitters and thus covered MSBs, the Companies be given 

administrative relief from any Funds Transfer Rule or Travel Rule
9
 obligations.  For 

purposes of the Funds Transfer Rule and the Travel Rule, our regulations define a 

transmittal of funds as ―a series of transactions beginning with the transmitter‘s 

transmittal order, made for the purpose of making payment to the recipient of the order 

…‖  The regulations go on to say that  ―… The term transmittal of funds includes a funds 

transfer …‖ and ―… Funds transfers governed by the Electronic Fund Transfer Act of 

1978 (Title XX, Pub. L. 95-630, 92 Stat. 3728, 15 U.S.C. 1693, et seq.) as well as any 

other funds transfers that are made through an automated clearing-house, an automated 

teller machine, or a point-of-sale system, are excluded from this definition.‖
10

  As per 

your own representation, the Companies conduct all their internal (concentration) and 

external (disbursement to the Billers) transmittals of funds via ACH, and to that extent 

such transactions are excepted from the definition of transmittal of funds for purposes of 

the Funds Transfer Rule and/or the Travel Rule. 

 

                                                 
8
 See FinCEN Ruling  2008-R006 ―Whether an Authorized Agent for the Receipt of Utility Payments is a 

Money Transmitter‖, dated June 11, 2008. 

9
   31 C.F.R. 103.33(g). 

10
  See 31 C.F.R. 103.11(jj). 
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This ruling is provided in accordance with the procedures set forth at 31 C.F.R. 

§ 103.81.  In arriving at the conclusions in this letter, we have relied upon the accuracy 

and completeness of the representations made in your letters.  Nothing precludes us from 

reaching a different conclusion or taking further action if circumstances change or any of 

the information provided is inaccurate or incomplete.  We reserve the right, after 

redacting your name, and your company‘s name and address, to publish this letter as 

guidance to financial institutions in accordance with our regulations.  You have fourteen 

days from the date of this letter to identify any other information you believe should be 

redacted and the legal basis for redaction. 

 

If you have questions about this ruling, please contact [FinCEN‘s regulatory 

helpline at (800) 949-2732].  

 

  Sincerely, 

 

   // signed // 

 

Jamal El-Hindi 

      Associate Director 

Regulatory Policy and Programs Division 

 

 

 

 

 

 


