
 
 

 

 

FIN-2014-R007 

Issued: April 29, 2014  

Subject: Application of Money Services Business regulations to the  

rental of computer systems for mining virtual currency  
 

Dear [ ]: 

 

This responds to your letter mailed to us on February 26, 2014, seeking an 

administrative ruling from the Financial Crimes Enforcement Network (“FinCEN”) 

regarding the status of [ ] (the “Company”) as a money services business (“MSB”) under 

the Bank Secrecy Act (“BSA”).  Specifically, you ask whether the rental of computer 

systems for mining virtual currency would make the Company an administrator of virtual 

currency or a money transmitter under the BSA.  Based on the following analysis of the 

facts and circumstances described in your letter, FinCEN finds that the Company is not 

functioning as an administrator of virtual currency and that the Company’s renting of 

mining computer systems to third parties does not make the Company a money 

transmitter under BSA regulations. 

 

You state that the Company has developed a computer system that mines crypto 

currencies.  At times, the company rents this system to third parties in exchange for a 

payment based on the rental period, which may extend from 24 hours to 30 days.  The 

third party will furnish the Company with limited information about its mining pool, 

which the Company will enter into the system so the third party benefits directly and 

exclusively from the mining work.  All virtual currency mined by the third party remains 

the third party’s property, and the Company has no access to the third party wallet, nor 

receives or pays virtual currency on the third party’s behalf.   

 

On July 21, 2011, FinCEN published a Final Rule amending definitions and other 

regulations relating to MSBs (the “Rule”).
1
  The  amended regulations define an MSB as 

“a person wherever located doing business, whether or not on a regular basis or as an 

organized business concern, wholly or in substantial part within the United States, in one 

or more of the capacities listed in paragraphs (ff)(1) through (ff)(6) of this section.  This 

includes but is not limited to maintenance of any agent, agency, branch, or office within 

the United States.”
2
 

 

BSA regulations, as amended, define the term “money transmitter” to include a 

person that provides money transmission services, or any other person engaged in the 

transfer of funds.  The term “money transmission services” means the acceptance of 
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 Bank Secrecy Act Regulations – Definitions and Other Regulations Relating to Money Services 

Businesses, 76 FR 43585 (July 21, 2011). 
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 31 CFR § 1010.100(ff). 

 



currency, funds, or other value that substitutes for currency from one person and the 

transmission of currency, funds, or other value that substitutes for currency to another 

location or person by any means.
3
   

On March 18, 2013, FinCEN issued guidance on the application of FinCEN’s 

regulations to transactions in virtual currencies (the “guidance”).
4
  FinCEN's regulations 

define currency (also referred to as "real" currency) as “the coin and paper money of the 

United States or of any other country that [i] is designated as legal tender and that [ii] 

circulates and [iii] is customarily used and accepted as a medium of exchange in the 

country of issuance.”
5
  In contrast to real currency, “virtual” currency is a medium of 

exchange that operates like a currency in some environments, but does not have all the 

attributes of real currency.  In particular, virtual currency does not have legal tender 

status in any jurisdiction.  The guidance addresses “convertible” virtual currency.  This 

type of virtual currency either has an equivalent value in real currency, or acts as a 

substitute for real currency. 

 For purposes of the guidance, FinCEN refers to the participants in generic virtual 

currency arrangements, using the terms “user,” “exchanger,” and “administrator.”  A user 

is a person that obtains virtual currency to purchase goods or services on the user’s own 

behalf.  FinCEN has determined that users are not money transmitters.  An exchanger is a 

person engaged as a business in the exchange of virtual currency for real currency, funds, 

or other virtual currency.  An administrator is a person engaged as a business in issuing 

(putting into circulation) a virtual currency, and who has the authority to redeem (to 

withdraw from circulation) such virtual currency.  Both exchangers and administrators 

may operate as money transmitters depending on the specific facts and circumstances.  

According to your letter, the Company does not engage in the activities of an exchanger 

or administrator. Instead, the Company provides a rental service to those interested in 

using your computer system for mining virtual currencies administered by other entities.  

As such, FinCEN finds that the Company is not functioning as an administrator of virtual 

currency.   

 

Further, FinCEN regulations stipulate that whether a person is a money 

transmitter is a matter of facts and circumstances, and identifies circumstances under 

which a person’s activities would not make such person a money transmitter.  The rental 

of computer systems to third parties is not an activity covered by FinCEN regulations.  

The regulations specifically exempt from money transmitter status a person that only 

provides the delivery, communication, or network data access services used by a money 

transmitter to supply money transmission services.
6
   Based on this exemption, and on the 

description of the service offered by the Company, we find that, even if the Company 

rents a computer system to third parties that will use it to obtain convertible virtual 
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currency to fund their activities as exchangers, such rental activity, in and of itself, would 

not make the Company a money transmitter subject to BSA regulation.7 

 

This ruling is provided in accordance with the procedures set forth at 31 CFR Part 

1010 Subpart G.  In arriving at the conclusions in this administrative ruling, we have 

relied upon the accuracy and completeness of the representations you made in your 

communications with us.  Nothing precludes FinCEN from arriving at a different 

conclusion or from taking other action should circumstances change or should any of the 

information you have provided prove inaccurate or incomplete.  We reserve the right, 

after redacting your name and address, and similar identifying information for your 

clients, to publish this letter as guidance to financial institutions in accordance with our 

regulations.
8
  You have fourteen days from the date of this letter to identify any other 

information you believe should be redacted and the legal basis for redaction. 

 

If you have questions about this ruling, please contact FinCEN's regulatory 

helpline at (703) 905-3591. 

 

   

  Sincerely,  

 

//signed// 

 

Jamal El-Hindi 

Associate Director 

Policy Division 
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